Skip to main content
Kobieta i mężczyzna w kuchni

Sałatka z burakiem i fetą

ikona waga

Kalorie:243.1 cal

ikona czas

Czas przygotowania: 40 min

Lista zakupów:

  • 100g buraka (1 sztuka)
  • 10 g pestek dyni, łuskanych (1 łyżka)
  • 100 g roszponki (5 garści)
  • 20 g sera typu „Feta”
  • 10 g nasion słonecznika, łuskanych (1 łyżka)
  • 5 oleju lnianego (1 łyżka)
Sałatka z burakiem i fetą

Przygotowanie:

Burak to warzywo bogate w żelazo, słonecznik i pestki dyni są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe a olej lniany to źródło omega-3 oraz omega-6. Przedstawiamy Wam połączenie idealne, w którym się zakochacie.

  • Buraka przetnij na pół, zawiń w folię aluminiową i umieść w piekarniku nagrzanym do 80 stopni na 30 minut
  • Po tym czasie, wystudź buraka i potnij go w cienkie plastry
  • Ułóż buraka na roszponce, posyp pokruszoną fetą oraz pestkami dyni i słonecznikiem
  • Całość skrop olejem lnianym

Smacznego!

To również może Cię zainteresować

Ciasto herbaciane
ikona waga

177 cal

ikona czas

60 min

Ciasto herbaciane

Zobacz przepis

Pesto z natki marchewki
ikona waga

189,3 cal

ikona czas

3 min

Pesto z natki marchewki

Zobacz przepis

Kotleciki drobiowe z kaszą i brokułami
ikona waga

54,6 cal

ikona czas

20 min

Kotleciki drobiowe z kaszą i brokułami

Zobacz przepis