Skip to main content
Kobieta i mężczyzna w kuchni

Odchudzone leczo

ikona waga

Kalorie:468.8 cal

ikona czas

Czas przygotowania:20 minut

Lista zakupów:

  • 300 g cukinii (1 sztuka)
  • 10 g czosnku (2 ząbki)
  • 5 g oleju rzepakowego (0,5 łyżki)
  • 140 g papryki czerwonej (1 sztuka)
  • 15 g liści pietruszki (2,5 łyżeczki posiekanej natki)
  • 100 g czarnej fasoli konserwowej (6,5 łyżki)
  • 200 g Passaty pomidorowej
  • 50 g czerwonej cebuli (połowa cebuli)
  • 100 g fileta z piersi kurczaka (bez skóry)
  • 150 g ogórków kiszonych (około 3 ogórki)
Odchudzone leczo

Przygotowanie:

Leczo w wersji odchudzonej to świetny pomysł na obiadowe danie. Zastanawiacie się dlaczego? Poniżej znajdziecie korzyści!

  • Cukinia to warzywo bogate w cenne odżywcze składniki mineralne jak potas, żelazo, magnez. Wspomaga procesy metaboliczne organizmu dzięki witaminom z grupy B, korzystnie wpływa na wzrok dzięki witaminie A oraz układ krwiotwórczy dzięki witaminie K. Jest to warzywo szczególne – jako jedno z niewielu nie kumuluje metali ciężkich.
  • Fasola – warzywo bogate w białko, które idealnie sprawdza się nie tylko w dietach wegetariańskich, ale jest także wartościowym urozmaiceniem diet mięsnych. Fasola jest bogata w błonnik oraz składniki, które hamują rozrost tkanek nowotworowych oraz przyspieszają perystaltykę jelit.
  • Pomidor w w swojej przetartej formie jako passata zawierają duże ilości likopenu, który jest najsilniejszym przeciwutleniaczem z grupy karotenoidów. Kwas zawarty w pomidorach ma działanie antymiażdżycowe, gdyż w komórkach wątroby nasila procesy utleniania kwasów tłuszczowych oraz hamuje gromadzenie się trójglicerydów.
  • Natka pietruszki – jest idealnym źródłem żelaza w dietach roślinnych.
  1. Cukinię, paprykę, mięso pokrój na kawałki.
  2. Cebulę i czosnek zeszklij w garnku.
  3. Dodaj do garnka pozostałe pokrojone składniki (z 1/2 ilością cukinii) i zalej całość passatą pomidorową. Gotuj całość ok. 15min.
  4. Na koniec dodaj pozostałą połówkę cukinii i gotuj ostatnie 5 min.
  5. Dopraw leczo wedle swojego uznania. Jeśli lubisz ostre potrawy możesz doprawić je chilli, jeśli wolisz delikatniejszy smak spróbuj czerwonej słodkiej papryki lub papryki wędzonej.
  6. Podając leczo na telerze, posyp je natką pietruszki.

Smacznego!

To również może Cię zainteresować

Ciasto herbaciane
ikona waga

177 cal

ikona czas

60 min

Ciasto herbaciane

Zobacz przepis

Pesto z natki marchewki
ikona waga

189,3 cal

ikona czas

3 min

Pesto z natki marchewki

Zobacz przepis

Kotleciki drobiowe z kaszą i brokułami
ikona waga

54,6 cal

ikona czas

20 min

Kotleciki drobiowe z kaszą i brokułami

Zobacz przepis