Skip to main content
Kobieta i mężczyzna w kuchni

Kaszotto z buraczkami, jarmużem i kurczakiem

ikona waga

Kalorie: 442.0 cal

ikona czas

Czas przygotowania: 20 min

Lista zakupów:

  • 100 g fileta z piersi kurczaka bez skóry
  • 40 g kaszy jęczmiennej, pęczak (około 3 łyżki)
  • 10 g oleju rzepakowego (1 łyżka)
  • 150 g jarmużu (7 garści)
  • 100 g buraka (1 sztuka)
  • Sól, pieprz
Kaszotto z buraczkami, jarmużem i kurczakiem

Przygotowanie:

Burak to bardzo dobre źródło żelaza w diecie. Natomiast jarmuż to warzywo niedocenianie, a szkoda. Jarmuż jest źródłem wapnia w dietach wegańskich i wegetariańskich oraz jest bogaty w karotenoidy. Kasza z kolei to źródło błonnika wspomagającego prawidłową pracę jelit oraz witamin z grupy B. Nasza propozycja na obiad to bomba zdrowia i witamin, więc koniecznie wypróbuj ten przepis.

  • Przygotuj dużą patelnię lub wok
  • Wsyp kaszę na patelnię, zalej ja około ¾ szklanki wody i gotuj do momentu aż będzie al – dente
  • Dodaj do kaszy buraka startego na tarce (możesz zetrzeć go na drobnych lub grubych oczkach)
  • Pokrój fileta w drobną kostkę i dodaj do kaszy i buraka
  • Gotuj całość przez około 10-15 minut
  • Pod koniec gotowania dodaj jarmuż
  • Przypraw solą i pieprzem do smaku

Smacznego!

To również może Cię zainteresować

Ciasto herbaciane
ikona waga

177 cal

ikona czas

60 min

Ciasto herbaciane

Zobacz przepis

Pesto z natki marchewki
ikona waga

189,3 cal

ikona czas

3 min

Pesto z natki marchewki

Zobacz przepis

Kotleciki drobiowe z kaszą i brokułami
ikona waga

54,6 cal

ikona czas

20 min

Kotleciki drobiowe z kaszą i brokułami

Zobacz przepis