Domowe musli
Lista zakupów:
Domowe muesli jest nie tylko pyszne ale i zdrowe! Płatki owsiane to źródło błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, selenu i magnezu - składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz sercowo- naczyniowego. Przedstawiamy Ci nasz sprawdzony przepis na proste i przepyszne Muesli.
Lista zakupów (na 10 porcji):
- 20 g łuskanych pestek dyni (2 łyżki)
- 20 g migdałów (1,5 łyżki)
- 15 g miodu pszczelego (płaska łyżka)
- 20 g orzechów włoskich (1,5 łyżki)
- 200 g płatków owsianych (20 łyżek)
- 20 g suszonych rodzynek (1,5 łyżki)
- 20 g łuskanych nasion słonecznika (2 łyżki)
- 20 g suszonych śliwek bez pestek (3 sztuki)
Przygotowanie:
- Nagrzej piekarnik do 160 stopni (najlepiej z termoobiegiem)
- Wymieszaj w misce płatki owsiane z miodem – aż płatki całkowicie wchłoną płyn
- Wyłóż płatki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 20-25 minut
- Co jakiś czas przemieszaj składniki aby podpiekły się z każdej strony
- Podpraż na patelni bakalie pokrojone na mniejsze części, aż do momentu zarumieniania
- Połącz wszystkie składniki i przełóż swoje domowe muesli do pojemnika z przykryciem
Zjedz 1 z przygotowanych porcji. Smacznego!