Skip to main content
Kobieta i mężczyzna w kuchni

Domowe musli

ikona waga

Kalorie:139.7 cal

ikona czas

Czas przygotowania:25 min

Lista zakupów:

Domowe muesli jest nie tylko pyszne ale i zdrowe! Płatki owsiane to źródło błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, selenu i magnezu - składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz sercowo- naczyniowego. Przedstawiamy Ci nasz sprawdzony przepis na proste i przepyszne Muesli.

Lista zakupów (na 10 porcji):

  • 20 g łuskanych pestek dyni (2 łyżki)
  • 20 g migdałów (1,5 łyżki)
  • 15 g miodu pszczelego (płaska łyżka)
  • 20 g orzechów włoskich (1,5 łyżki)
  • 200 g płatków owsianych (20 łyżek)
  • 20 g suszonych rodzynek (1,5 łyżki)
  • 20 g łuskanych nasion słonecznika (2 łyżki)
  • 20 g suszonych śliwek bez pestek (3 sztuki)
Domowe musli

Przygotowanie:

  • Nagrzej piekarnik do 160 stopni (najlepiej z termoobiegiem)
  • Wymieszaj w misce płatki owsiane z miodem – aż płatki całkowicie wchłoną płyn
  • Wyłóż płatki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na ok. 20-25 minut
  • Co jakiś czas przemieszaj składniki aby podpiekły się z każdej strony
  • Podpraż na patelni bakalie pokrojone na mniejsze części, aż do momentu zarumieniania
  • Połącz wszystkie składniki i przełóż swoje domowe muesli do pojemnika z przykryciem

Zjedz 1 z przygotowanych porcji. Smacznego!

To również może Cię zainteresować

Ciasto herbaciane
ikona waga

177 cal

ikona czas

60 min

Ciasto herbaciane

Zobacz przepis

Pesto z natki marchewki
ikona waga

189,3 cal

ikona czas

3 min

Pesto z natki marchewki

Zobacz przepis

Kotleciki drobiowe z kaszą i brokułami
ikona waga

54,6 cal

ikona czas

20 min

Kotleciki drobiowe z kaszą i brokułami

Zobacz przepis