Skip to main content
Kobieta i mężczyzna w kuchni

Ciasto marchewkowe na mące pełnoziarnistej

ikona waga

Kalorie:146.3 cal

ikona czas

Czas przygotowania:80 min

Lista zakupów:

  • 200 g mąki pszennej typu 2000, pełnoziarnistej Mąka pszenna (13,5 łyżki)
  • 30 g orzechów włoskich (2 łyżki)
  • 12g miodu pszczelego (0,5 łyżki)
  • 12 g oliwy z oliwek (ok. 1,5 łyżki)
  • 4 duże jaja kurze 
  • 5 g proszku do pieczenia (1,5 łyżeczki)
  • 5 g cynamonu (1 łyżeczka)
  • 400 g marchwi (9 marchewek średniej wielkości)
Ciasto marchewkowe na mące pełnoziarnistej

Przygotowanie:

Słynne ciasto marchewkowe jest pyszne i proste do zrobienia. Marchew jest bogata w karotenoidy o działaniu antynowotworowym, mąka pełnoziarnista to źródło błonnika pokarmowego i witamin z grupy B, orzechy są bogate w kwasy nienasycone, natomiast miód ma właściwości antybakteryjne i antyseptyczne. Poniżej przedstawiamy Wam sprawdzony przepis na ciasto marchewkowe

  • Marchew umyj, obierz ze skórki, a następnie zetrzyj na tarce o drobnych oczkach
  • Połącz ze sobą suche składniki: mąkę, orzechy, proszek do pieczenia, cynamon
  • Dodaj do nich składniki mokre: miód, oliwę z oliwek, jajka
  • Zblenduj całość na gładką masę
  • Do przygotowanej masy dodaj marchew i lekko przemieszaj szpatułką
  • Ciasto wlej do blaszki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
  • Piecz ciasto przez około 50-60 minut

Zjedz 1 kawałek z 10 porcji Smaczego!;

To również może Cię zainteresować

Ciasto herbaciane
ikona waga

177 cal

ikona czas

60 min

Ciasto herbaciane

Zobacz przepis

Pesto z natki marchewki
ikona waga

189,3 cal

ikona czas

3 min

Pesto z natki marchewki

Zobacz przepis

Kotleciki drobiowe z kaszą i brokułami
ikona waga

54,6 cal

ikona czas

20 min

Kotleciki drobiowe z kaszą i brokułami

Zobacz przepis