Skip to main content
Kobieta i mężczyzna w kuchni

Ciasto herbaciane

ikona waga

Kalorie: 177 cal

ikona czas

Czas przygotowania: 60 min

Lista zakupów:

  • 3 łyżeczki dżemu wiśniowego, niskosłodzonego
  • Napar z czarnej herbaty bez cukru (0,5 szklanki)
  • 2 jajka
  • 300 gram maki pszennej, pełnoziarnistej (typ 2000)
  • 1 duża łyżka miodu pszczelego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1,5 łyżki orzechów włoskich
  • 1,5 łyżki suszonych rodzynków
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka kardamonu
Ciasto herbaciane

Przygotowanie:

Przygotowaliśmy dla Was przepis na smaczne ciasto harbaciane z mąki pełnoziarnistej i bez dodatku cukru. To zdrowsza alternatywa typowych babek, którą z pewnością pokochacie.

Sposób przygotowania (na 10 porcji):

  • Wymieszaj ze sobą suche składniki: przesianą mąkę, sodę, przyprawy: cynamon, imbir, kardamon, orzechy włoskie (uprzednio posiekane)
  • Dodaj do tych składników esencję herbaty, miód oraz olej
  • Wbij jajka
  • Na koniec dodaj konfiturę z wiśni i wymieszaj
  • Wyłóż ciasto na blachę, piecz ok. 50-60 minut w temperaturze 180 stopni
  • Gdy ciasto ostygnie, pokrój je na kawałki
  • Możesz delikatnie posypać je cukrem pudrem

Pamiętaj, zjedz 1 z 10 porcji. Smacznego!

To również może Cię zainteresować

Pesto z natki marchewki
ikona waga

189,3 cal

ikona czas

3 min

Pesto z natki marchewki

Zobacz przepis

Kotleciki drobiowe z kaszą i brokułami
ikona waga

54,6 cal

ikona czas

20 min

Kotleciki drobiowe z kaszą i brokułami

Zobacz przepis

Sałatka z ciecierzycą, brokułem i pestkami
ikona waga

229,2 cal

ikona czas

10 min

Sałatka z ciecierzycą, brokułem i pestkami

Zobacz przepis